După doi ani de investiții periodice și 3 ani de studii superioare în economie și administrarea afacerilor pot spune că o analiză economico-financiară este un proces complex care necesită cunoștințe aprofundate pentru a putea corela diferiți indicatori cu scopul de a extrapola acești indicatori în vederea unei estimări a fluxurilor de numerar libere din viitor.
Unul dintre principiile investițiilor pe termen lung este să alegem companii de calitate, care au un model de afacere solid, o poziție competitivă puternică și o capacitate de a genera profituri și fluxuri de numerar în mod constant. Aceste companii nu sunt ușor de găsit, deoarece trebuie să demonstreze că pot rezista la schimbările și provocările mediului economic și social.
Companiile de calitate care vor aduce randamente bune pe viitor sunt greu de găsit este posibil ca din 10 doar 2 sau 3 să aducă cu adevărat randamente pozitive și peste medie.
Pentru majoritatea investitorilor de retail care nu au timpul necesar de a citi un raport anual și nu au cunoștinșe minime despre economie cel mai bine se potrivește pentru aceștia investiția în indici bursieri fonduri mutuale sau ETF-uri care reduc riscul la minim fără nici cel mai mic efort.
Un investitor adevărat își stabilește obiective pe termen lung de cel putin 10-15 ani și își alege cu atenție portofoliul de acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale sau alte instrumente financiare depinde de apetitul de risc al fiecăruia. Un investitor nu se lasă influențat de fluctuațiile pieței sau de emoțiile de frică sau lăcomie. Daca investești în acțiuni individuale și ai găsit companii de calitate acestea trebuie să treacă cel puțin peste un ciclu economic unde media este de 10 ani, este normal ca un investitor să își evalueaze periodic performanța dar nu tot timpul trebuie să își ajusteze portofoliul în funcție de schimbările contextului economic și financiar, acest lucru nu trebuie să îl faci dacă ai investit în companii de calitate pentru că ele dacă au un management competent oricum aceste companii își vor schimba strategia economică dacă contextul macroeconomic se schimbă și sunt factori externi care pot afecta afacerea.
Acum să trecem la prima achiziție pe care am făcut-o în iulie 2023 iar aceasta este Elevence Health, o companie care oferă soluții digitale pentru sănătate și wellness.
Nu cu foarte mult timp în urmă am postat un video pe YouTube unde am sintetizat analiza mea despre Elevence Health, așa că o să trec foarte rapid peste cateva date pentru că fundamentele nu sau schimbat cel puțin nu pana la data și ora produceri acestui material, dacă vreti să vizionați acel video cu analiza celor de la Elevence Health îl puteti găsi cel mai ușor aici.
ELV se tranzacționează la un PE ratio curent de 16,88 PS ratio este de 0.64, P/FCF de 9.25, EV/EBITDA este de 8.41 acest indicator este bine să fie cat mai mic, ELV are un Debt/Equity de 0.68 și un Debt/FCF de 2.29, Current Ratio este de 1.43, ROE 17.10%, Return on Capital de 20.30%, au un FCF Yield actual de 10.81% și un PEG ratio bun de 1.38 ideal acest indicator ar fi sub 1. Raportul preț/câștig/creștere (PEG) este calculat prin împărțirea raportului PE la creșterea așteptată a câștigurilor. Este un indicator important pe care eu îl iau în considerare corelat cu alte analize atunci cand decid să achiziționez o companie.
Raportul PEG = Raportul PE / Creșterea câștigurilor așteptate
Cu această fracție achiziționată în luna iulie de la ELV am ajuns la un total de 0.22 acțiuni, intenționez să acumulez cat mai mult dacă prețul ramane sub $430 sau chiar mai jos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu