duminică, 26 martie 2023

Ce pași urmez când analizez o acțiune și când vând acțiunile!

  

Propria mea analiză se împarte în 2 pași și anume:

1. Primul pas este să filtrez acțiunile pe baza modelului de business, numai dacă înțeleg afacerea trec la pasul următor.

Rezultatul pe care îl căutăm cu toții atunci când analizăm o acțiune este destul de simplu și anume să punem niște bani acum și să scoatem mai mulți bani în viitor, simplu nu? Cel mai important aspect atunci când analizăm este să definim cercul nostru de cunoștințe și să rămanem în acest cerc, de exemplu dacă ești de profesie doctor, însemnă că în mare parte cercul tău de cunoștinte este din domeniul sănătății și acolo trebuie să te uiți prima dată, posibil să înțelegi mai bine companiile din domeniul sănătății etc., un alt exemplu să zicem că lucrezi în IT, este posibil să înțelegi mai bine companiile din IT și lista poate continua, deci depinde de profesia ta, că esti manager în construcții, fermier sau chiar simplu angajat într-o companie poți să îți faci o imagine mai clară despre furnizorii cu cele mai bune produse, ce companii oferă servicii de top, ce produse sunt căutate și așa mai departe, deci cu alte cuvinte la ce te pricepi tu mai bine din domeniul sau domeniile de activitate pot defini cercul tău de cunoștințe iar pe parcurs acest cerc poate să evolueze dacă investești timp și resurse în educația și dezvoltarea ta personală. 

După ce filtrez businessul și observ că se află în cercul meu de cunoștințe atunci trec mai departe și încep să stau cu nasul băgat în raportul anual. Dacă este o companie care îmi place foarte mult datorită modelului de business și nu este în cercul meu de cunoștințe sau nu am destule competențe în industria sau domeniul respectiv, fac o listă de urmărire și încep să studiez în așa fel să pot să îmi dau seama dacă investiția în respectiva afacere va fi sau nu va fi profitabilă. Pentru ambele variante trec la pasul următor.

2. Al doilea pas este să filtrez companiile care arată sănătos pe baza situațiilor financiare și a rapoartelor anuale.

 Ca să reușim să avem randamente foarte bune trebuie să cercetăm în detaliu sănătatea financiară a companiei (situațiile financiare - anuale - semestriale), aici include desigur raportul anual. Din acest raport anual putem înțelege mai bine modelul de business, situația financiară și eventualele așteptări ale managementului superior (CEO-ul) în vederea dezvoltării afacerii și recompensării acționarilor. În raportul anual putem să găsim factorii care influențeză pozitiv și negativ businessul. Tot din acest raport anual putem să evaluăm acțiunea și să extrapolăm așteptările de dezvoltare corelate cu ceea ce face în acest moment compania și care ar fi viitoarele fluxuri de numerar din care putem calcula valoarea intrinsecă a acțiunii. 

Dacă în principiu înțeleg businessul nu stau mai mult de 40 - 60 de min. că să citesc următoarele:

- Declarațiile CEO-ului

- Veniturile

- Veniturile nete

- Câștigurile pe acțiune (EPS) - (vs competitori)

- Fluxul de numerar liber - (vs competitori)

- FCF Yield - (vs competitori)

- Datoria

- Cota de piață - (vs competitori)

- Marjele de profitabilitate - (vs competitori)

- ROE & ROIC - (vs competitori)

- Răscumpărari de acțiuni

- Dividendul (dacă plătesc dividend)

- Retunarea totală vs competitori ( pe cel puțin 5-10 ani)

- Perspectivele de viitor ale industriei în comparație cu cota de piață

- Prețul este unul corect ( Market Cap./Total shares outstanding)

Toate acestea enumerate de mai sus trebuie să fie în creștere și bineînțeles sustenabile dacă ne referim la dividend.

Nu în ultimul rând mă uit la datoriile companiei (total debt/equity, long term debt/total capital).

După ce trec prin toate cele menționate de mai sus încerc să calculez indicatorii care îmi spun despre profitabilitatea, performanțele, evaluarea actuală în corelație cu performanțele trecute și extrapolarea creșterilor EPS-ului & Free Cash Flow-ului etc. Mai jos am făcut o listă într-o ordine aleatorie cu cei mai importanți indicatori și anume:

- Total Return (3 & 5 & 10 ani) în particular și în comparație cu principali competitori;

- Multipli istorici la care a fost tranzacționată acțiunea (P/E,  P/S, P/B, P/FCF);

- P/E ratio sau  P/AFFO pentru REIT (Real Estate Investment Trust) sau P/B & P/TBV pentru companiile din sectorul financiar;

- Current Ratio;

- ROE;

- EV/EBITDA;

- PEG ratio;

- Gross Profit Margin & Net Profit Margin;

- Veniturile (3&5 CAGR)

- Veniturile nete (3&5 CAGR)

- EPS (3&5 CAGR)

Mulți indicatori pot fi găsiți pe anumite site-uri iar lista mea este următoarea:

Yahoo Finance

Seeking Alpha

Finance Charts

Macrotrends

StockAnalysis

csimarket

https://www.sec.gov/

Iar raportul anual îl puteți găsi ori pe site-ul companiei sau pe https://www.sec.gov/.

Un alt indicator pe care îl folosesc dacă decid să investesc într-o companie este raportul dintre Market Cap/Total Shares Outstanding rezultatul acestuia este prețul acțiunii, fac acest calcul ca pe un indicator pentru că aici vreau să văd dacă prețul actual are sens, adică este același cu prețul cu care se tranzacționează acțiunea în acea perioadă, și cel mai bun moment este la raportările anuale sau semestriale pentru că numărul acțiunilor este actualizat. Depinde foarte mult și de răscumpărarile de acțiuni (shares buyback).

Am lăsat la final dividendul pentru că aici avem alți indicatori pe care vreau să îi evidențiez și anume:

- randamentul dividendului 

- payout ratio

- creșterea dividendului (3 CAGR)

- creșterea dividendului (3 CAGR)

- ani consecutivi de creștere a dividendului

După vreau să văd daca dividendul este sustenabil iar aici depinde de industria din care face parte acțiunea, dar în general este următoarea: dividend per share & earnings per share & free cash flow per share. Cel mai bine este evidențiat în imaginea de mai jos, ex. chart AAPL.


Când vând o acțiune?

Principiul după care mă ghidez este luat de la Warren Buffett, și anume să țin acțiunile pe termen lung fără să fac nimic prostesc, să nu vând acțiunile care pe termen scurt au randamente scăzute dar fundamentele afacerii sunt solide. Dacă afacerile pe care le cumpăr continuă să performeze și să îmi aducă randamente foarte bune și dacă fundamentele afacerii nu s-au schimbat într-un mod rău, atunci acțiunile o să le păstrez pentru totdeauna.

Dacă o să am nevoie de bani în altă parte pentru a cumpăra o posibilă oportunitate sau avantajul competitiv al afacerii este în declin sau prețul este la un nivel extrem de mare sau a oprit plata dividendelor atunci o să vând pentru a distribui capitalul în așa fel încât $1 să devină $1,2. Mă găsiți și pe YouTube @managementul-investitiilor unde îmi împărtășesc drumul meu, al investițiilor spre independența financiară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu